Aktualitātes / 2019

31.12.2019.

Atskats uz Igates atbalstīto gada notikumu – Latvijas ģeologu un ķīmiķu zinātnisko ekspedīciju Svalbārā

Latvijas Universitātes ģeologu un ķīmiķu zinātniskā ekspedīcija uz Nikolaja Kopernika Universitātes polārstaciju (Polija) Svalbārā. Dalībnieki: Kristaps Lamsters, Jānis Karušs, Pēteris Džeriņš un Ingus Pērkons. Video: Kristaps Lamsters

Ekspedīcija norisinājās ar „Ceļu būvniecības sabiedrības Igate”, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR, Kristapa Lamstera pētniecības pieteikuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/118, kas tiek finansēts no specifiskā atbalsta mērķa 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ERAF projekta 1.1.1.2/16/I/001 un Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes projekta “Dabas resursu ilgtspējīga izmantošana klimata pārmaiņu kontekstā” līdzfinansējumu.

 

 

23.12.2019.

 

02.12.2019.

Turpinot nopelnīto investēt tehnikā, “Igatē” sasniegta “Drošākais uzņēmuma autoparks” Zelta balva

Apdrošināšanas sabiedrības “Balta” un Satiksmes ministrijas rīkotajā konkursā “Drošākais uzņēmuma autoparks 2019” šogad Zelta kategorijas apbalvojums piešķirts arī SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate“.

Pavisam šogad Zelta kategorijā ierindojušies astoņi uzņēmumi – pašvaldības SIA “Ventspils reiss”, AS “Sadales tīkls”, SIA “Krauzers”, SIA “Schwenk Latvija”, SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate“, SIA “Kurbads un Ko” un SIA “Kreiss” un AS “Latvenergo” koncerns. Kopumā tika apbalvoti 42 uzņēmumi un valsts un pašvaldību autoparki, kas aktīvi un atbildīgi iesaistās ceļu satiksmes drošības uzlabošanā.

Kad 2017.gada aprīlī balvas “Drošākais uzņēmuma autoparks 2016” noslēguma pasākumā SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate” saņēma Bronzas balvu, uzņēmuma izpilddirektors Gusts Kaļiņins pauda lepnumu par kolēģiem, kas spēj lieliskā kārtībā uzturēt autoparku tiešu ceļu būvniecības tehnikai, kura bieži strādā visai smagos apstākļos. Viņš toreiz pauda pārliecību, ka, uzņēmuma vadībai turpinot investēt tehnikā, bet Tehniskajam departamentam attiecīgi turpinot savus centienus, saglabājot prioritātes un kritērijus darba metodēs un motivācijā, drīz “Igate” iegūšot Sudraba vai Zelta balvu, un izpilddirektora prognoze un cerības ir piepildījušās, un tātad šogad ir iegūta Zelta balva.

“Zelta balvas saņemšanā loģiski atspoguļojas arī uzņēmuma īpašnieku un vadības ilggadējā politika nopelnīto investēt tehnikā. Liela daļa no uzņēmuma nopelnītā tiek pastāvīgi ieguldīta jaunas tehnikas iegādē,” komentēja izpilddirektors. “Igates” autoparks tiek pastāvīgi uzturēts kvalitatīvs, gan kopjot līdzšinējo tehniku, gan iegādājoties jaunu un modernu tehniku, gan arī modernizējot darba organizāciju un vadības metodes.

Ņemot vērā, ka, pēc apgrozījuma, pērn “Igate” kļuvusi par ceturto valstī lielāko uzņēmumu, tāpat ņemot vērā, ka “Igate” ceļu būvniecībā izvēlas salīdzinoši reti izmantot apakšuzņēmējus, bet maksimāli izmantot uzņēmuma potenciālu, “Igatei” ir viens no lielākajiem tehnikas parkiem.

Starp citu, ka iepriekš ziņots, 2018.gadā SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate” ceļu un ielu būvdarbu veikšanai saņēma jaunu veltni “Hamm GRW 280i”, kurš aprīkots ar Jelgavā, SIA “AKG Thermotechnik Lettland” ražotu siltummaiņu moduli jeb tā dēvēto radiatoru, kurš tādā ceļā nonācis no viena Jelgavas uzņēmuma pie otra. Gumijas riteņu veltnis “Hamm GRW 280i” grunts un asfalta sablīvēšanai ir aprīkots nevis ar metāla cilindriem, bet gan ar gumijas riteņiem, tāpat ar modernu, elektronisku vadīšanas aprīkojumu, taču īpašs tas ir arī tāpēc, ka tā virsbūve ir nevis ierastajā ražotāja sērijveida standarta tonī, bet gan “Igates” zīmola korporatīvajā krāsā.

Patlaban “Igates” tehnikas parkā ir 168 vienības – tās ir gan kravas automašīnas un vilcēji, gan vieglās automašīnas un mikroautobusi, bet pārsvarā un visvairāk – industriālā ceļu būvniecības tehnika.

 

 

15.11.2019.

Jelgavu sasniegusi būvniecībai veltītā ceļojošā izstāde “Vietas, ko maina būves”

2019.gada 15.novembrī Jelgavā, LLU Vides un būvzinātņu fakultātē (VBF) notika īpaša reģionālā Jelgavas ekspozīcijas atklāšana būvniecībai veltītajai ceļojošai izstādei “Vietas, ko maina būves”. Saistībā ar Jelgavu un Zemgali izstādē iekļauta brīvdabas koncertzāle “Mītava”, kas atrodas Jelgavā, modernu tehnoloģiju privātmāja, kas atrodas Jelgavas novadā, pie Mežciema. To visu būvējusi SIA “Igate Būve”, kas atrodas Ozolnieku novadā, bet būvkonstrukcijas ražojuši SIA IKTK, kas arī atrodas Ozolnieku novadā.

Ceļojošo izstādi “Vietas, ko maina būves” publikai atvēra 14.oktobrī, Rīgas domē klātesot Rīgas mēram Oļegam Burovam, Ungārijas vēstniecības tirdzniecības atašejam Tamāšam Varga, valsts un pašvaldību institūciju pārstāvjiem, uzņēmumu vadītājiem, arhitektiem un inženieriem, nekustamo īpašumu attīstītājiem. LLU VBF izstāde būs apskatāma līdz 2020.gada 8.janvārim.

“Mums bija skaidrs, ka izstāde jārīko šeit – Vides un būvzinātņu fakultātē – jo šeit mācām gan topošos būvniekus, gan arhitektus. No tiesas lepojamies, ka vairāku izstādē redzamo objektu tapšanā piedalījušies tieši mūsu absolventi,” atklāšanā atzina LLU rektore Irina Pilvere, īpaši uzsverot to projektu nozīmību, kuros izmantoti kokmateriāli, jo šādas būves kalpo kā veiksmīgi bioekonomikas piemēri.

LLU VBF dekāne Daiga Zigmunde piebilda, ka izstāde kalpos kā iedvesma pašreizējiem fakultātes studentiem, kuri ar eksponēto piemēru palīdzību varēs vairāk uzzināt par projektiem, kurus var realizēt, pielietojot būvzinātņu un arhitektūras studijās gūtās zināšanas.

“Rektore jau pateica, ko arī es vēlējos paust, ka tik tiešām mūsu uzņēmumos, kas īstenojuši divus izstādītos koka būvniecības paraugus, strādā ne mazums LLU beidzēju, un es ceru, ka jau drīzā nākotnē uzņēmējdarbība ar zinātni un mācību iestādēm tuvināsies vēl vairāk,” pauda SIA “Igate Būve” valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns.

“Mākslinieciski un saturiski augstvērtīgi noformētā izstāde ar 18 stendiem ir lieliska platforma, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību un vairotu izpratni par sarežģītiem būvniecības procesiem un to ietekmi uz ikdienas dzīvi. Izstādes saturs veidots izglītojošs, viegli uztverams, interesants un tai pat laikā ir ar precīzu vēstījumu, kas saprotams gan profesionāļiem, gan plašai sabiedrībai. Galvenais izstādes vēstījums ir par būvēm, kuras uzlabojušas vides kvalitāti vai pozitīvi ietekmējušas ekonomiskos procesus,” skaidrojusi organizatores – biedrības “Building Design and Construction Council” – vadītāja Gunita Jansone.

Īpaša vieta izstādē ierādīta koka būvniecības tehnoloģiju inovācijām un Latvijas speciālistu prasmēm ar tām strādāt. Vērienīgo un konstruktīvi unikālo Jelgavas brīvdabas koncertzāles “Mītava” apjomu radījuši arhitekts Vents Grietēns, “Igate Būve” un IKTK, realizējot Jelgavas pašvaldības uzdevumu. Apjomos, bet ne inovācijās mazāka ir kāda moderna koka privātmāja, kas apliecina koka kā būvmateriāla konkurētspēju privātajā sektorā. To paveicis arhitekts Agnis Lukšēvics, konstrukcijas izgatavojuši IKTK.

Izstāde ceļo pa Latviju no 2019.gada oktobra līdz 2020.gada oktobrim, pieturot 8 vietās: no 14.oktobra līdz 15.novembrim – Rīgas domē, no 15.novembra līdz 2020.gada 8.janvārim – LLU VBF, no 2020.gada 8.janvāra līdz 9.februārim – t/c “Sky&More”, no 2020.gada 9.februāra līdz 9.martam – t/c “mc2”, no 2020.gada 9.marta līdz 20.martam – kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, no 2020.gada 20.marta līdz 2020.gada 30.aprīlim – RTU APF.

 

 

10.10.2019.

“Igate” 2019.gadā turpina dinamisku un stabilu attīstību

SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” 2019.gadā turpina dinamisku un stabilu attīstību kā viens no vadošajiem ceļu būves uzņēmumiem Latvijā, veiksmīgi īstenojot vairākus lielus projektus.

“Igate” šogad strādā vairāk nekā 60 dažādos objektos visā Latvijas teritorijā, un šā gada apgrozījums prognozēts 35 miljonu eiro apjomā. Uzņēmuma finanšu stāvoklis ir stabils ar pozitīvu attīstības tendenci.

2018.gadā sasniegts līdz šim lielākais apgrozījums uzņēmuma vēsturē – 43 miljoni eiro, kas ir 1,7 reizes vairāk nekā 2017.gadā. Savukārt uzņēmuma peļņa pieauga 4,9 reizes, sasniedzot 2,925 miljonus eiro iepretī 600 tūkstošiem eiro 2017.gadā.

Galvenie 2019.gadā pabeigtie un šobrīd turpinātie projekti ir valsts reģionālā autoceļa P95 Jelgava–Tērvete–Lietuvas robeža (Žagare) posma segas pārbūve; stāvvietas paplašināšana starptautiskajā lidostā “Rīga”; J. Čakstes prospekta rekonstrukcijas 2. kārta Ogrē; Gaujas ielas pārbūve Vangažos; Valsts reģionālā autoceļa P100 “Jelgava–Dalbe” un Eglaines/Skolas ielas krustojuma pārbūve Ozolniekos; Valsts nozīmes ūdensnotekas “Gaujas–Daugavas kanāls” pārbūve Ādažu novadā un citi.

Uzņēmuma vadība sākusi ieviest kvalitātes sistēmu “Lean”, kas, izmantojot pēc iespējas mazāk resursu, radīs lielāku vērtību klientam un palielinās uzņēmuma konkurētspēju. Sistēma šobrīd tiek sekmīgi attīstīta vairākos ražošanas procesos un uzņēmuma darbības jomās.

2019.gadā uzņēmums saņēmis vairākus nozīmīgus nozares apbalvojumus un atzinības, tostarp konkursa “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2019” nominācijā “Ilgtspējīga publiskā ārtelpa 2019” 2. vietu ieguva Pasta sala Jelgavā, kuras infrastruktūras būvniecībā kopumā bijušas iesaistītas gan SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate”, gan SIA “Igate Būve”. Būvindustrijas Lielās balvas ietvaros par Gada inženieri līdzās vēl dažiem nozares labākajiem profesionāļiem atzīts Jānis Kuļikovskis, SIA “Igate Būve” projektu un būvdarbu vadītājs, arī ilggadējs SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” darbinieks, saistībā ar jaunu tehnoloģiju ieviešanu būvniecībā. Tāpat “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” saņēma VAS “Latvijas Valsts ceļi” piešķirto “Autobraucēju Gada balvu 2019” par pārbūvēto autoceļa Rīga–Jaunmārupe jeb P132 posmu. SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” Būvniecības departamenta vadītāja un projektu vadītāja Dace Loca konkursa-foruma “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2018” gala ceremonijā saņēmusi atzinību par nozīmīgiem sasniegumiem nominācijā “Sieviete būvniece”.

2018.gadā SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” nodarbināja vidēji 241 cilvēku un atlīdzībās par darbu samaksāja 3,9 miljonus eiro, tādējādi bruto mēnešalga sasniedza 1363 eiro, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2014.gadā, kad uzņēmums nodarbināja vidēji 142 cilvēkus, atlīdzības par darbu samaksājot vairāk nekā 1 miljonu eiro jeb bruto algu 594 eiro cilvēkam mēnesī.

Uzņēmuma pašu kapitāls 2018.gada beigās ir 10 miljoni eiro un veido 63% no bilances aktīvu kopsummas. Likviditātes rādītājs pieaudzis līdz 2,36.

SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” jau vairāk nekā 27 gadus veiksmīgi darbojas ceļu, ielu un laukumu būvniecībā, karjeru izstrādē, minerālo materiālu sagatavošanas, bruģa un asfaltbetona ražošanas procesos.

 

 

25.09.2019.

Ilgtspējīgāko objektu konkursā par laureātiem kļuva “Igates” zīmola uzņēmumu izbūvētā Pasta sala Jelgavā un “Igates” atbalstītā studentu ideja “Viedais koks”

2019. gada 24. septembrī Rīgā, “Jaunajā Teikā”, septīto gadu pēc kārtas tika nosaukti uzvarētāji konkursā par ilgtspējīgāko jeb vērtīgāko objektu, kalpojot par labas arhitektūras ceļvedi nozarē. Konkursa “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2019” nominācijā “Ilgtspējīga publiskā ārtelpa 2019” 2. vietu ieguva Pasta sala Jelgavā, kuras pasūtītājs ir Jelgavas pilsētas pašvaldība, projektētāji bijuši – Diānas Zalānes projektu birojs, projektu birojs “Grietēns un Kagainis”. Pasta salas infrastruktūras būvniecībā kopumā bijušas iesaistītas gan SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate“, gan SIA “Igate Būve”. Pirmo vietu šajā nominācijā ieguva Ventspils Lielais laukums.

Savukārt nominācijā “Ilgtspējīgākā studentu ideja 2019” 1. vietu ieguva publiski Latvijas Meža dienās Tērvetē izrādītā demonstrācijas mājas ekspozīcija “Viedais koks”, ko radījuši arhitekti Rūdis Rubenis un Ritvars Krastiņš sadarbībā ar SIA “Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts” (MeKA) direktoru Andreju Domkinu.

Konkursam pavisam ir četras nominācijas – Ilgtspējīgākā ēka, Ilgtspējīgākais projekts, Ilgtspējīgākā publiskā ārtelpa, Ilgtspējīgākā studentu ideja. Konkursu “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2019” organizēja biedrība “Building Design and Construction Council”, patroni – Ekonomikas ministrija un Būvniecības valsts kontroles birojs.

 

 

16.09.2019.

Vangažos atklāta rekonstruētā Gaujas iela

13.septembrī, spītējot lietum, Vangažu pilsētā pēc rekonstrukcijas atklāta Gaujas iela. Uz svinīgo pasākumu pulcējās projekta izpildītāji, Inčukalna novada pašvaldības pārstāvji un Vangažu pilsētas iedzīvotāji. Neskatoties pat uz sliktajiem laika apstākļiem, ar nelieliem paraugdemonstrējumiem sanākušos priecēja Sporta centra “The Spot” BMX braucējs. Tāpat klātesošie tika pie īpaši šim pasākumam sarūpētām SIA “Skrīveru saldumi” konfektēm “Gotiņa” un bērni tika pie mazām pārsteigumu balvām.

Inčukalna novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko uzsvēra, ka nākamos 15 gadus iedzīvotāji varēs baudīt pievilcīgu, ērtu un labi pielāgotu infrastruktūru. “Vēlos pateikties ceļu būvniecības sabiedrībai “Igate”, visiem speciālistiem un pašvaldības darbiniekiem, kuri ieguldīja savu darbu, lai šis projekts tiktu īstenots,” sacīja A.Nalivaiko. Tāpat pateicības vārdi tika veltīti iedzīvotājiem un Vangažu pilsētas uzņēmumu pārstāvjiem, kuri bija saprotoši un pacietīgi ielas rekonstrukcijas laikā. Pasniedzot pateicību “Igate” pārstāvim, A.Nalivaiko minēja, ka uzņēmums savu darbu ir paveicis laikā un labā kvalitātē.

Savukārt “Igate”pārstāvis Gusts Kaļiņins bilda, ka vēl šodien pārbaudījis renovēto Gaujas ielu. “Gribam apsveikt Inčukalna novada domi par uzdrīkstēšanos īstenot šādu projektu. Tāpat sveicu Vangažu pilsētas iedzīvotājus, jo esat ieguvuši skaistu ielu un mums ir lepums, ka esam tādu Jums uzbūvējuši. Latvijā nav daudz tādu ielu, kur asfalts mijas ar bruģi, taču šādas ielas ir ērtas un skaistas,” sacīja G.Kaļiņins.

Vangažu pilsētas pārvaldes vadītājs Juris Jakubovskis, atskatoties uz projekta gaitu, bilda, ka Gaujas ielas pārbūves laikā gāja visādi, taču liels prieks ir par to, ka konstatētās problēmas kopīgi tika risinātas bez liekas aizķeršanās. Tāpat viņš bilda, ka rekonstruēto Gaujas ielu atzinīgi novērtē iedzīvotāji, kuri pēdējā mēneša laikā teikuši labus vārdus par šo ielu.

Savukārt pašvaldības izpilddirektors Oskars Kalniņš stāstīja, ka visiem projektā iesaistītajiem bijis liels pārsteigums par to, ka apakšā zem Gaujas ielas ir tika daudz un dažādas komunikācijas, jo pieejamie dokumenti neko tādu nav uzrādījuši. “Neskatoties uz to, ka šāds atradums varēja ietekmēt projekta izpildes laiku, uzņēmums “Igate” atrada savas iekšējās rezerves un visus paredzētos darbus veica noteiktajā termiņā,” pauda O.Kalniņš.

Inčukalna novada pašvaldība

 

 

04.09.2019.

Būvindustrijas Lielās balvas laureāti

Būvindustrijas Lielās balvas ceremonijā Rīgā šonedēļ par Gada inženieri līdzās vēl dažiem nozares labākajiem profesionāļiem tika atzīts Jānis Kuļikovskis, SIA “Igate Būve” projektu un būvdarbu vadītājs, arī ilggadējs SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” darbinieks,  saistībā ar jaunu tehnoloģiju ieviešanu būvniecībā. Viņam vides aizsardzības un reģionālās atttīstības ministrs Juris Pūce arī pasniedza lielo balvu – “Pamatakmeni” kopā ar Vīnes operas apmeklējumu un specializētu arhitektūras ekskursiju Vīnē kopā ar sponsoru “Knauf”, kā arī viņš saņems unikālo Jāņa Lancera grāmatu trīs apjomīgos sējumos “Latvijas Būvniecība 1918-2018”.
Inženieru un arhitektu kategorijā Atzinības rakstu saņēma Jānis Alksnis, SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” projektu un būvdarbu vadītājs, saistībā ar apjomīgiem, kvalitatīviem un augsti vērtētiem ceļu un ielu būvdarbiem.
Būvindustrijas lielās balvas vērtētāju šogad pirmo reizi piešķirto titulu un naudas balvu “Gada students” saņēma divi studenti Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un Būvzinātņu fakultātes – Edvīns Grants (kurš strādā arī “Igates” zīmolam radniecīgajā projektēšanas birojā “Rodentia”) un Sintija Neščadima.

Būvindustrijas lielo balvu organizē un piešķir Latvijas Būvinženieru savienība un žurnāls “Būvinženieris” sadarbībā ar citām būvindustrijas profesionālajām sabiedriskajām organizācijām. Foto – Māris Lazdāns.
Sīkāka informācija balvas oficiālajā mājaslapā: http://lielabalva.lv/laureati/

 

 

20.08.2019

“Igate” strādā naktīs, lai asfaltētu Ozolnieku apli un ar to savienotos ielu posmus

Ozolniekos, turpinoties pārbūves darbiem VAS “Latvijas Valsts ceļi” objektā – Rīgas ielas krustojumā ar Eglaines un Skolas ielu Ozolniekos (uz autoceļa Jelgava–Dalbe P100), trīs naktis pēc kārtas SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” īsteno asfalta virskārtas ieklāšanu, kuras laikā tur ir satiksmes ierobežojumi.

Rīgas ielas krustojums ar Eglaines un Skolas ielu tiek pārbūvēts par rotācijas apli. Paredzams, ka būvdarbi tiks pabeigti vēl augustā.

Šajā objektā Ozolniekos arī iepriekš jūlijā “Igate” jau strādājusi pa nakti, tikai tas netika īpaši pieteikts, jo nemainījās satiksmes ierobežojumi.

 

 

14.08.2019.

Izveidota reprezentācijas filma Chasing The Sun par Igates atbalstīto motokaskadieri Didzi Grunduli

“Chasing The Sun” jeb “No saullēkta līdz saulrietam” ir filmiņa, kas ilustrē Didža Grunduļa sportista karjeru. “Pirmkārt, būt gatavam lēkt uz moča un izlikt sevi visu no saullēkta līdz saulrietam. Otrkārt, nekad neapstāties un steigties pretī saulei – savai uzvarai, savam brīdim, savam mērķim,” stāsta sportists.

Video ir dinamisks, vietām palēnināts, tādējādi ļaujot skatītājam izbaudīt 30 Latvijas vietas no Kolkasraga līdz Ainažiem. Pavisam uzfilmēts ir vairāk nekā 50 skaistu dabas vietu, kurās veikti triki uz moča. Ceļā pavadītas divas dienas, veicot aptuveni 1000 km, strādājot līdz pat 35 darba stundām bez pārtraukuma, lai netiktu traucēta satiksme un notverti labākie video kadri.

 

 

22.07.2019.

Ar “Igates” atbalstu augustā norisināsies Latvijas zinātnieku ekspedīcija uz Svalbāru

Šī gada augustā Latvijas zinātnieki dosies ekspedīcijā uz Svalbāras arhipelāgu, lai līdz šim tālākajā vietā uz Ziemeļiem pētītu tās ledājus un pieledāja vidi, turpinot attīstīt polāro pētījumu jomu Latvijā. Šī būs jau sestā zinātnieku ekspedīcija uz Arktiku, bet pētījumi Svalbārā tiks veikti pirmoreiz. Līdz šim īstenotas ekspedīcijas Islandē, Grenlandē un Antarktikā. Par ekspedīciju uz Antarktiku skatāma dokumentāla filma “Antarktīdas vilinājums” vietnē “Youtube”.

Ekspedīcijā dosies Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes ģeologi un pētnieki Dr. ģeol. Kristaps Lamsters, Dr. ģeol. Jānis Karušs, doktorants Pēteris Džeriņs un zinātniskā institūta “BIOR” pētnieks Ingus Pērkons.

Iepriekš gan Grenlandes, gan Antarktikas ekspedīcijas atbalstīja SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate””, un uzņēmums atsaucās arī gaidāmajai polārajai ekspedīcijai, finansiāli to atbalstot. Savā darbībā “Igate” ir īstenojusi vairākus struktūrfondu projektus, lai uzņēmuma darbība būtu saudzīgāka klimatam un videi. Saviem “zaļajiem projektiem” uzņēmums izmantoja pieejamo fondu finansējumu, savukārt, atbalstot polārās ekspedīcijas, “Igates” vadība saskatījusi iespēju arī paši ko dot.

“Ņemot vērā to, ka uzņēmuma darbība ir saistīta arī ar ceļu būves materiālu ražošanu un izejvielu ieguvi, tostarp arī ar ģeoloģisko izpēti, “Igate” ar lepnumu atbalsta savā ziņā “savējos”, par kādiem uzskata LU ģeologus. Mūs atkal un atkal priecē arī tas, ka Latvijas polārpētnieki dodas pretī jauniem izaicinājumiem, kas ir radniecīgi mūsu pieejai biznesā,” uzskata “Igates” valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns.

Ekspedīcijas laikā pētījumu bāze būs Nikolaja Kopernika universitātes Toruņā (Polija) polārstacija, kura atrodas uz arhipelāga lielākās salas – Špicbergenas. Tā ir lielākā Norvēģijas sala, kas novietota aptuveni starp Norvēģiju un Ziemeļpolu, un tā būs līdz šim tālākā vieta uz ziemeļiem, kur latvieši pētījuši ledājus.

60% no Svalbāras arhipelāga klāj ledāji, starp kuriem daudzus var dēvēt par pulsējošiem ledājiem. Pēc vairākus desmitus vai līdz pat 150 gadu perioda, šie ledāji uzvirzās dažu gadu garumā ar ātrumu, kurš var sasniegt vairākus desmitus metru dienā. Lai gan lielākā daļa ledāju atkāpjas klimata pārmaiņu ietekmē, pulsējošu ledāju uzvedība joprojām ir līdz galam neizskaidrots fenomens. Pielietojot tādas ģeofizikālās pētījumu metodes kā radiolokāciju un mikroseismiku, zinātnieki veiks mērījumus, lai noskaidrotu ledus biezumu, termālo struktūru un zemledāja/iekšledāja noteces tīkla attīstību. Ar bezpilota gaisa kuģu un ģeoradara palīdzību tiks izveidoti zemledāja un ledāja virsmas trīsdimensionāli modeļi, kas ļaus izprast gan ledāju dinamiku pagātnē, gan prognozēt nākotnes tendences.

Pieledāja teritorijā zinātnieki ievāks paraugus, lai analizētu plaša diapazona noturīgo organisko piesārņotāju (NOP) klātbūtni. Iegūtie rezultāti ļaus raksturot tieši tādu NOP klātbūtni, kuriem raksturīga migrācija caur atmosfērā esošajiem aerosoliem, kā arī sniegs padziļinātu informāciju par ķīmisko „pirkstu nospiedumu”, kuru atstāj specifiska NOP grupas savienojumu klase – hlorētie parafīni.

Ekspedīcijas galvenais atbalstītājs – SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”.

Pētījumi tiek veikti Kristapa Lamstera pētniecības pieteikuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/118, kas tiek finansēts no specifiskā atbalsta mērķa 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ERAF projekta 1.1.1.2/16/I/001 un LU ĢZZF projekta “Dabas resursu ilgtspējīga izmantošana klimata pārmaiņu kontekstā” ietvaros.

Par ekspedīciju uz Antarktiku skatāma dokumentāla filma “Antarktīdas vilinājums” vietnē “Youtube”:

 

 

14.06.2019.

Jelgavas brīvdabas koncertzāles “Mītava” jumts ir nodots ekspluatācijā un atklāts

Piektdien, 14.jūnijā, Jelgavā, Pasta salā tika atklāta radniecīgā uzņēmuma SIA “Igate Būve” būvētā brīvdabas koncertzāle “Mītava” saistībā ar jumta būvniecības procesa noslēgumu, kas agrāko estrādi, kur skatītāji sēdēja zem klajas debess, tagad padarījis par brīvdabas koncertzāli līdzīgi Dzintaru koncertzālei Jūrmalā.

Jumta konstrukcijās ir izmantotas lielizmēra liekti līmētas koksnes konstrukcijas, un tādos apmēros tas ir vienīgais šāda veida jumts Baltijā, un šādā risinājumā un izpildījumā – arī vienīgais pasaulē. Darbus veica piegādātāju apvienība IBK (SIA “Igate Būve” un SIA “Kvadrum”), kas tika izraudzīta iepirkuma procedūrā. Liekti līmēto koka konstrukciju izstrādātājs un ražotājs – SIA IKTK. Arhitekts – Vents Grietēns.

“Šīs unikālās būves tapšanas sākumos liela nozīme bijusi Latvijas Lauksaimniecības Universitātei un tās zinātniekiem, mācībspēkiem un arī daudziem absolventiem,” atklāšanā pauda jumta būvnieka SIA “Igate Būve” un koka būvkonstrukciju ražotāja SIA IKTK valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns.

Viņš atzīmēja Jelgavas pilsētas pašvaldības drosmi un uzdrīkstēšanos un pateicās visiem būvniecības procesā iesaistītajiem, tostarp uzņēmumu “Igate Būve” un IKTK strādniekiem un “Rodentia” būvkonstrukciju projektētājiem, no kuriem daudzi bija uzaicināti arī uz atklāšanas pasākumu. Tāpat pateicās partneriem un apakšuzņēmējiem – “Kvadrum”, “Sand Systems”, “Mitau Steel”, “Elektromontāžas serviss”, “MC Būve”, “Rothoblaas” un citiem.

Uzrunas teica arī Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, SIA “Meža un koksnes produktu attīstības institūts” (MeKA) direktors Andrejs Domkins, kurš ir arī IKTK vadībā, koncertzāles jumta konstrukcijas arhitekts Vents Grietēns, kā arī pašvaldības iestādes “Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics.

Turpinot par īpašo, līdztekus modernām koka būves tehnoloģijām neparasts ir arī jumta pārseguma membrānas risinājums, ko ražoja, piegādāja un konsultēja Itālijas uzņēmums “Canobbio Textile Engineering”, kas veidojis jumtus daudzām starptautiski ievērojamām vietām, piemēram, leģendārā Turīnas futbola kluba “Juventus” stadionam.

Pārseguma izbūvei ir izvēlēta augstākās kvalitātes membrāna ar augstākiem stiprības, stiepes un plīšanas rādītājiem, nodrošinot seguma pašattīrošu virsmu, aizsardzību pret pelējumu, paaugstinātu ugunsreakcijas klasi un membrānas ražotāja noteikto materiāla 15 gadu garantiju.

Kopumā koka konstrukcijās ir aptuveni 530 kubikmetru koksnes. Šī jumta konstrukcija ir līdz šim lielākā šāda veida būve Baltijā, ņemot vērā, ka lielākais kopējais laidums ir ap 60 metru garš, kas ir arī jauns rekords Latvijas būvniecības vēsturē. Vienlaidu sijām atsevišķi ir 20 līdz 30 metru laidums – tas ir arhitektu, projektētāju, būvkonstrukciju ražotāja un būvnieka oriģināldarbs.

Jau nākamajā dienā koncertzāli ieskandina pirmais pasākums – režisora Intara Rešetina iestudējums “Skroderdienas “Silmačos””.

 

 

31.05.2019.

Latvijas autobraucēji par labāko atzīst “Igates” pārbūvēto autoceļu Rīga–Jaunmārupe

VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) iepriekš aicināja autobraucējus nobalsot par labāko pērn atjaunoto autoceļa posmu, lai noteiktu būvnieku, kurš saņems “Autobraucēju Gada balvu 2019”, un šo balvu 31.maijā saņēma SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” par pārbūvēto autoceļa Rīga–Jaunmārupe jeb P132 posmu.

Pavisam autobraucēju aptaujā līztekus daudziem citiem ceļiem Latvijā bija iekļauti divi objekti, kuros bija strādājusi “Igate”, tie bija – Autoceļa Rīga–Jaunmārupe (P132) posms no Rīgas robežas līdz Lielajai ielai Mārupē (1,80.-4,14. km) un autoceļa Jelgava (Tušķi)–Tukums (P98) posms no Tušķiem līdz tiltam pār Auci (0,0.-5,3. km). Un līdz 28.maijam LVC mājaslapā www.lvceli.lv ikviens autobraucējs varēja nobalsot par viņaprāt labāko pērn atjaunoto ceļa posmu vai tiltu. Gada balvas ceļu būvniecībā tiek piešķirtas reizi gadā piecās nominācijās – seguma atjaunošana, ceļa pārbūve, tiltu pārbūve vai būvniecība, balva par mūža ieguldījumu un autobraucēju balva.

“Protams, vienmēr pagodinājums ir jebkāda uzvara kvalitatīvas būvniecības skatēs un īpaši glaimo pozitīvs profesionāļu un ekspertu žūrijas vērtējums, taču uzskatu, ka šāda autobraucēju atzinība ir pati vērtīgākā balva, jo tas ir prasīgu ceļa lietotāju secinājums,” uzsvēra SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” tehniskais direktors Gusts Kaļiņins.

Pirms tam, 28.martā, arī skatē “Gada labākā būve Latvijā 2018” Inženierbūvju nominācijā žūrijas Atzinību izpelnījās SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate” pērn veiktā Valsts reģionālā autoceļa P132 Rīga–Mārupe (Jaunmārupe) posma 1,80-4,14.km pārbūve.

Valsts reģionālā autoceļa P132 Rīga-Mārupe (Jaunmārupe) posma 1,80-4,14.km pārbūves pasūtītājs bija VAS “Latvijas Valsts ceļi”, projekta autori – SIA “Projekts 3” (Mārtiņš Roops, Mārtiņš Ābols, Lāsma Dzintare). Galvenais būvuzņēmējs – SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate”, būvuzraugs – SIA “Ceļuprojekts”, projektētāji-konstruktori bija Mārtiņš Rozentāls, Rita Jevpolkina, Vladimirs Boločko, Igors Kučerjavijs, Aivars Urtāns, Einārs Pundurs. Iesaistītie apakšuzņēmēji – SIA “Ostas celtnieks”, SIA “EDS”, SIA “Ļ-KO”, SIA “M2”, SIA “Akacija.lv”, SIA “Remus Elektro”, SIA “MCB Būve”.

Autoceļa Rīga–Jaunmārupe (P132) posms no Rīgas robežas līdz Lielajai ielai Mārupē (1,80.-4,14. km). Foto: VAS “Latvijas Valsts ceļi”.

 

 

 

27.05.2019.

Tērvetē pavadītas dienas ar izglītošanos par mežu, tā ceļiem, kokiem un koka būvēm

24. un 25.maijā “Latvijas valsts mežu” dabas parkā Tērvetē norisinājās “Latvijas Meža dienas”, kas esot Baltijā lielākais meža izziņas pasākums. Abas dienas no plkst.10 līdz plkst.17 visu vecumu bērni un pieaugušie varēja ar savām rokām iepazīt vairāk nekā 80 meža izziņas pieturas – meža tapšanu no sēkliņas līdz gatavai koka mājai, kā arī piedalīties daudzveidīgās izglītojošās aktivitātes. Pasākumā pulcējās dažādas ar mežu un dabu saistītas organizācijas un uzņēmumi, starp tiem arī – SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate“, SIA “Igate Būve” un SIA IKTK.

“Latvijas Meža dienās” uzņēmēji iepazīstināja ar koka izstrādājumu priekšrocībām un plašajām izmantošanas iespējām, demonstrējot no koka radītus un funkcionālus priekšmetus – koka velosipēdus, dārza mēbeles, grīdas, durvis un pat koka mājas.

“Igates” saimes uzņēmumi arī iepazīstināja ar savām darbības jomām. SIA “Igate Būve” un SIA IKTK kopīgā stendā ar improvizētu līmētu masīvkoka detaļu “mežu” informēja par jaunākajām koka būvniecības tehnoloģijām, izmantojot lielizmēra liekti līmētas koka konstrukcijas un krusteniski līmēta koka (CLT) paneļus. Stendu bija iecienījuši dažāda vecuma bērni, jaunieši un pieaugušie, jo tajā bija iespēja spēlēt spēli “Jenga”, tikai šeit tā nebija galda spēle, bet gan tās palielināta versija ar iespēju krāmēt torni cilvēka augumā.

Savukārt SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” piedalījās “Latvijas valsts mežu” organizētos meža ceļa būvniecības paraugdemonstrējumos, īsu brīdi būvējot nelielu ceļa gabaliņu, bet pēcāk ļaujot bērniem kāpaļāt pa tehniku, lai to aplūkotu tuvāk.

Tāpat pasākumā tika demonstrēts vairāku uzņēmumu, tostarp arī “Igates” zīmola, atbalstītā ekspozīcija “Viedais koks”. 25.maijā, plkst.11 pie dabas parka gājēju tilta apmeklētāju acu priekšā burtiski atvērās moderno koka konstrukciju ekspozīcija “Viedais koks”. Melno dēļu fasāde automātiski sašķēlās četrās daļās, radot sirreālu skatu un atklājot četru tipu koka konstrukcijas, ko reāli pielietot koka māju būvniecībā.

Ekspozīcijas autori ir arhitekti Rūdis Rubenis un Ritvars Krastiņš, kuri savā darbā uzskatāmi demonstrē modernus koka būvniecības veidus. Projekta mērķis ir parādīt, ka omulīga, latviska koka māja var būt mūsdienīga, laikmetīga un vieda. Viens no projekta iedvesmotājiem bija Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta “MeKA” direktors Andrejs Domkins, kuru jaunie arhitekti aicināja atklāt mājas atvēršanos.

“Tradicionālo koka klētiņu ietērpām modernā dedzinātu dēļu fasādē bez logiem un durvīm, aprīkojām ar automātisku atvēršanas mehānismu uz sliedēm, kas mājas modeli sašķels četrās daļās. Modernajai ēkai atveroties, atklājas ērts pagalms ar skatu uz četru veidu koka konstrukcijām, ko reāli pielietot būvniecībā – koka karkass, frēzbaļķu guļbūve, savienotāju jeb konektoru kopnes, krustiski līmētas koksnes paneļi,” skaidroja viens no darba autoriem – Rūdis Rubenis.

“Koks ir vieglāks, ātrāk, ērtāk, klusāk un ekonomiskāk montējams, turklāt – ekoloģiskāks. Laikā, kad pasaulē saasinās vides jautājumi, koks piedāvā iespēju ievērojami samazināt resursu patēriņu ēku būvniecībā,” uzskata ekspozīcijas “Viedais koks” autori.

“Latvijas Meža dienas” organizē AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Tērvetes novada pašvaldību, Latvijas Meža īpašnieku biedrību, Latvijas Kokrūpniecības federāciju un biedrību “Zaļās mājas”. Pasākums bija bez maksas.

 

23.05.2019.

Dace Loca novērtēta par nozīmīgiem sasniegumiem Latvijā kā sieviete būvniece

SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” Būvniecības departamenta vadītāja un projektu vadītāja Dace Loca 22.maijā konkursa-foruma “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2018” gala ceremonijā saņēmusi atzinību par nozīmīgiem sasniegumiem nominācijā “Sieviete būvniece”.

Kā informēja konkursa-foruma organizētāji, Dace bija pirmā dāma, kas pārstāvēja ceļu būves nozari.

Konkursā-forumā “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2019” nominācijā “Gada sieviete būvniecībā” uzvarētājas titulu ieguva uzņēmuma “R.Evolution” būvniecības nodaļas vadītāja Natālija Lebedeva. Konkurss-forums “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā” Latvijā norisinājās trešo gadu pēc kārtas. Forumam tika pieteiktas 43 sievietes. Konkursu organizēja biedrība “Building Design and Construction Council” (BDCC) sadarbībā arī Rīgas domes Īpašuma departamentu.

Dace Loca sākusi strādāt SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” diezgan agri, un šā gada vasarā būs jau 10 gadu, kopš viņa ir “Igatē”, kur īstenojusi izaugsmi gan savā pieredzē un zināšanās, gan karjeras kāpumā dažādos amatos. Ilgus gadus viņa teicami darbojās kā projektu vadītāja, bet šā gada sākumā viņa tika iecelta par Būvniecības departamenta vadītāju.

Uzņēmuma kolēģi un vadība pieteica Daci forumam, jo uzskata, ka viņa ir valstiskā mērogā domājoša un strādājoša līdere ar pienesumu gan būvdarbos, gan to organizēšanā, kā arī nozares pārstāvju izglītošanā, daloties pieredzē.

Kvalitāte, precizitāte, termiņi – tie ir redzamākie “trīs vaļi” Daces darbā, kas vairojuši gan uzņēmuma reputācju, gan atsevišķos liela mēroga objektu gadījumos arī visas ceļu būves nozares reputāciju sabiedrības uztverē.

Vairāku gadu laikā daudzi Daces Locas īstenotie projekti vēlāk tikuši dažādos veidos apbalvoti, saņēmuši oficiālas pateicības un dažāda veida atzinību. Daces precizitāte izpaužas tā, ka viņa ir tāda projektu vadītāja, kas pamana “velnu detaļās” un ar apbrīnojamu precizitāti risina arī cita redzējumā sīkas detaļas.

Savukārt darbu pabeigšanas termiņi būvniecības praksē jau ir biežs klupšanas akmens daudziem, pret ko nereti ar izpratni attiecas arī pasūtītāji, taču tas nav par Daci. “Viņai padodas “izvilkt” pat bezcerīgas situācijas,” par Daci sarunvalodā secinājuši gan uzņēmuma vadībā, gan citos uzņēmumos un iestādēs.

Dace Loca “Igates” Būvniecības departamenta vadītājas amatā arī turpinās vadīt atsevišķus projektus. Piemēram, viņai bija jāpabeidz arī pērn iesāktā Valsts reģionālā autoceļa P98 Jelgava (Tušķi) – Tukums posma 0,00.km-5,30.km pārbūve, par kuru neformāli jau saņemtas daudzu profesionāļu uzslavas.

2017.gadā par izaicinājumu kļuva Rīgas ielu seguma atjaunošanas darbi Lenču ielā un Ganu ielā, kurās padomju laikā ticis noasfaltēts autentiskais senais bruģis un darbu turpināšanai kļuva nepieciešama sadarbība ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (tagad – Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi), un Daces vadībā vēsturiskās Rīgas ieliņas tika atjaunotas ar kaltā bruģa segumu. 2016.gadā balvas Dace Loca saņēma par attiecīgi “Igates” daļas veikumu objektā, kurš tika rekonstruēts kopā ar SIA “Saldus ceļinieks” – Valsts galvenā autoceļa A9 Rīga(Skulte)-Liepāja posma 24,40-38,18km segas rekonstrukcija.

Tāpat vairāku gadu garumā Dace, varētu teikt, ir pārbūvējusi daļu Jelgavas, savā ziņā padarot skaistāku pilsētas seju. 2015.gadā, pateicoties Daces Locas darbam, SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” saņēma 1.vietas balvu konkursā “Latvijas Būvniecības Gada Balva 2014” par Pastas salas infrastruktūras izbūvi Jelgavā, radot apjomīgu rekreācijas un izklaižu zonu pilsētā. Bet pirms tam Daces Locas vadībā Jelgavā tika rekonstruēta centrālā un galvenā Lielā iela.
Kopumā gan visvairāk Dacei uzticētajos projektos pasūtītājs bijis VAS “Latvijas Valsts ceļi”, un objekti tātad bijuši dažādi valsts nozīmes autoceļi. Kurš tad cits, ja ne Dace Loca, spēj ātri adaptēties strauji augošajās “Latvijas Vslsts ceļu” kvalitātes un precizitātes prasībās, tā attīstot arī “Igates” potenciālu un varēšanu.

Dace Loca regulāri iesaistījusies arī dažāda līmeņa kolēģu izglītošanā – gan darba gaitā, gan izglītojošos pasākumos, ir izaudzinājusi daudz palīgu un jaunu vadītāju, ir ēnota Latvijas skolēnu Ēnu dienā, uzņēmusi mācību un pieredzes apmaiņas ekskursijas. Tā, piemēram, 2017.gada rudenī biedrības “Latvijas Ceļu būvētājs” semināra “Stažēšanās Ceļu būves nozares uzņēmumos Latvijā” ietvaros “Igates” struktūrvienībās zināšanas aktualizēja pasniedzēju grupa no Saldus tehnikuma, Smiltenes tehnikuma un Daugavpils Būvniecības tehnikuma (no mācību programmas “Ceļu būvtehniķis”). Kad pasniedzēji apmeklēja Daces Locas vadīto seguma atjaunošanu Akadēmijas ielas posmā Jelgavā, viņa tos klātienē ne tikai iepazīstināja ar jaunām tehnoloģijām un materiāliem, kas ieviesti ceļu būvē, bet, pēc pašas iniciatīvas, noorganizēja pasniedzējiem arī informatīvu lekciju par arheoloģisko uzraudzību, ar kādu pati bija saskārusies objektos, lai tālāk nodotu zināšanas, kā ceļu būvnieki attiecīgas nepieciešamības gadījumos var efektīvāk sadarboties ar arheologiem, lai mazāk kavētos būvdarbi. Pēc tam šo tehnikumu pasniedzēji, būdami iedvesmoti, paši organizējuši mācību ekskursijas saviem audzēkņiem.

 

 

29.03.2019.

Skates “Gada labākā būve Latvijā 2018” laureātos – divi preču zīmes Igate veikumi

Konkursā “Gada labākā būve Latvijā 2018” tika apbalvoti divi preču zīmes Igate veikumi – starp skates finālistiem Inženierbūvju nominācijā žūrijas Atzinību izpelnījās SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate” pērn veiktā Valsts reģionālā autoceļa P132 Rīga–Mārupe (Jaunmārupe) posma 1,80-4,14.km pārbūve, bet Koka būvju nominācijā augstāko 1.vietu ieguva SIA “Igate būve” izbūvētā Pasta salas slidotavas koka nojume Jelgavā.

Skates “Gada labākā būve Latvijā 2018” apbalvošanas ceremonija notika ceturtdien, 28.martā, Rīgā. Skates otrajai kārtai šogad kopā tika izvirzīti 79 objekti, bet uz 3.kārtu žūrija izvirzīja 44 būves.

Valsts reģionālā autoceļa P132 Rīga-Mārupe (Jaunmārupe) posma 1,80-4,14.km pārbūves pasūtītājs bija VAS “Latvijas Valsts ceļi”, projekta autori – SIA “Projekts 3” (Mārtiņš Roops, Mārtiņš Ābols, Lāsma Dzintare). Galvenais būvuzņēmējs – SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība Igate“, būvuzraugs – SIA “Ceļuprojekts”, projektētāji-konstruktori bija Mārtiņš Rozentāls, Rita Jevpolkina, Vladimirs Boločko, Igors Kučerjavijs, Aivars Urtāns, Einārs Pundurs. Iesaistītie apakšuzņēmēji – SIA “Ostas celtnieks”, SIA “EDS”, SIA “Ļ-KO”, SIA “M2”, SIA “Akacija.lv”, SIA “Remus Elektro”, SIA “MCB Būve”.

Pasta salas slidotavas jumta pasūtītāju ceremonijā pārstāvēja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Strods, bet būvniekus ar projektētājiem – SIA “Igate būve” valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns.

Saņemot balvu, Peilāns pauda prieku, ka profesionāļu žūrija ir novērtējusi tādas koka objektu būvniecības metodes, kuras Latvijā ir jaunas un vēl tiek ieviestas, kaut arī likumdošana šajā ziņā Latvijā ir atpalikusi salīdzinot ar citām valstīm.

“Par uzdrīkstēšanos prasīt pielietot jaunas un inovatīvas tehnoloģijas pelnījis uzslavu arī pasūtītājs – Jelgavas pilsētas pašvaldība, no kuras īpašu atzinību pelnījusi Attīstības un pilsētplānošanas pārvaldes vadītāja Gunita Osīte. Varam ne tikai piesolīt, bet jau brīdināt, ka tuvākajā nākotnē būs gatavi vēl varenāki un vēl vairāk objektu, kuros izmantotas lielizmēra liekti līmētas koka konstrukcijas vai krusteniski līmētie koka paneļi jeb CLT paneļi,” pavēstīja Peilāns.

Viņš arī pateicas visiem darbos iesaistītajiem – gan projektētājiem, gan būvniekiem un viņu sadarbības partneriem.

Meža un koksnes produktu pētniecības institūta (MeKA) direktors Andrejs Domkins secina: “Slidotavas jumtā koks turpina savu kopdzīvi ar cilvēkiem, arī te tas dod patvērumu gan no lietus, gan saules. Bet, ja vērtējam tikai tehniski, tad salīdzinot ar piemēram, metālu, uz koka neveidojas kondensāts, tā pilēšana uz ledus ir tik pat nevēlama kā lietus. Turklāt koka konstrukciju apjomi rada siltuma sajūtu ne tikai pieskaroties tām, bet arī vienkārši slidojot zem šī jumta. To ir grūti parādīt projektā uz papīra, tādēļ ir labi ka Jelgavā ir publiski pieejama vieta, kur var redzēt, ka koks ir pats labākais risinājums šādu “aukstu” vietu apjumšanai.”

Savukārt marta sākumā Pasta salas slidotavas koka nojume Jelgavā saņēma 1.vietas balvu arī “Latvijas Būvniecības Gada balvas 2018” nominācijā “Koka būve”.

Pasta salas slidotavas jumts Jelgavā tika nodots ekspluatācijā 2018.gada vasarā. Šis jumts īpašs ar to, ka tā būvniecībā tiek izmantotas liekti līmētās koksnes konstrukcijas, savukārt tērauda elementi paredzēti vien savienojuma vietās un atsevišķās vietās kā palīgkonstrukcija jumta seguma stiprināšanai. Kopējais liekti līmētās koksnes apjoms objektā ir 112 kubikmetri, bet tērauda detaļu apjoms – 11,33 tonnas.

Atklātās publiskās slidotavas segtā jumta izbūvei Pasta salā Jelgavā pasūtītājs bija Jelgavas pilsētas pašvaldība. Projektu izstrādājuši “Rodentia” un arhitekte Ineta Buka. Būvnieks – apvienība IBK, kurā apvienojušās SIA “Igate būve” un SIA “Kvadrum”. Koka būvkonsrukcijas izgatavotas SIA “IKTK”. Būvuzraudzību īstenoja Mārtiņš Bīriņš, “Jurēvičs un partneri”.

Fotogrāfijas – no SIA “Igate būve” arhīva un no VAS “Latvijas Valsts ceļi” arhīva.

 

 

26.03.2018.

Saldus tehnikuma audzēkņi “Igates” bruģa ražotnē Vilces pagastā

2019.gada 26.martā SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” bruģa ražotni Jelgavas novada Vilces pagasta “Dimantos” apmeklēja Saldus tehnikuma ceļu būvtehniķa profesiju apgūstošie audzēkņi ar pasniedzējiem, kas bija devušies mācību ekskursijā. Jaunieši iepazinās ar bruģa ražošanas procesu, tehnoloģijām, izaicinājumiem ražošanas gaitā, kā arī ar dažādiem bruģa veidiem un to izstrādi.
Saldus tehnikuma audzēkņu un skolotāju grupu ar ražotni iepazīstināja “Igates” būvniecības tehnologs Ulvis Rudzišs.

 

 

08.03.2019.

Pasta salas slidotavas koka nojume Jelgavā uzvar konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2018”

Konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2018”, kurā šogad saņemti 143 pieteikumi, SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” partneres – SIA “Igate būve” – izbūvētā Pasta salas slidotavas koka nojume Jelgavā saņēmusi 1.vietas balvu nominācijā “Koka būve”.

Apbalvošanas ceremonija notika ceturtdien, 7.martā, Rīgā, kultūras pilī “Ziemeļblāzma”. Balva tika pasniegta objekta pasūtītājam, ko pārstāvēja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne, un būvniekiem ar projektētājiem – SIA “Igate būve” valdes priekšsēdētājam Mārim Peilānam, SIA “Rodentia” vadītājam Jānim Kuļikovskim, arhitektei Inetai Bukai un būvuzraugam Mārtiņam Bīriņam.

Nominācijā “Koka būve” 2.vietas balvu saņēma projekts “Nacka” Zviedrijā, bet 3.vietā – ēkas “Pastnieki” un palīgēkas pārbūve, teritorijas labiekārtošana Kolkas pagastā.

“Esam gandarīti, ka šā konkursa profesionāļu žūrija ir novērtējusi koka objektu būvniecības metodes, kuras Latvijā ir jaunas un vēl tiek ieviestas, kaut arī likumdošana šajā ziņā Latvijā ir atpalikusi salīdzinot ar citām valstīm, jo, piemēram, normatīvos nav atrunāta kārtība būvēm, kādas jau tiek būvētas citās Eiropas valstīs,” pauda SIA “Igate būve” valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns.

“Gadu iepriekš bija paveikts viens no pirmajiem centieniem – Krimūnu brīvdabas estrāde, kura šai konkursā ierindojās 2.vietā. Šogad tas jau ir lielāks un vērienīgāks objekts. Varam ne tikai piesolīt, bet jau brīdināt, ka tuvākajā nākotnē būs gatavi vēl varenāki un vēl vairāk objektu, kuros izmantotas lielizmēra liekti līmētas koka konstrukcijas vai krusteniski līmētie koka paneļi jeb CLT paneļi,” pavēstīja Peilāns.

Viņš arī pauda atzinību pasūtītājam par drosmi uzdrīkstēties pieļaut inovatīvus un Latvijā nebijušus tehniskos risinājumus, īpaši paslavējot Jelgavas pilsētas pašvaldības Attīstības un pilsētplānošanas pārvaldes vadītāju Gunitu Osīti.

Viņš arī pateicas gan SIA “Igate būve”, gan sadarbības partneru – SIA “IKTK” un SIA “Rodentia” – darbiniekiem par ieguldīto darbu, laiku, pacietību un zināšanām risinājumos.

Meža un koksnes produktu pētniecības institūta (MeKA) direktors Andrejs Domkins secina: “Slidotavas jumtā koks turpina savu kopdzīvi ar cilvēkiem, arī te tas dod patvērumu gan no lietus, gan saules. Bet, ja vērtējam tikai tehniski, tad salīdzinot ar piemēram, metālu, uz koka neveidojas kondensāts, tā pilēšana uz ledus ir tik pat nevēlama kā lietus. Turklāt koka konstrukciju apjomi rada siltuma sajūtu ne tikai pieskaroties tām, bet arī vienkārši slidojot zem šī jumta. To ir grūti parādīt projektā uz papīra, tādēļ ir labi ka Jelgavā ir publiski pieejama vieta, kur var redzēt, ka koks ir pats labākais risinājums šādu “aukstu” vietu apjumšanai.”

Pasta salas slidotavas jumts Jelgavā tika nodots ekspluatācijā 2018.gada vasarā. Šis jumts īpašs ar to, ka tā būvniecībā tiek izmantotas liekti līmētās koksnes konstrukcijas, savukārt tērauda elementi paredzēti vien savienojuma vietās un atsevišķās vietās kā palīgkonstrukcija jumta seguma stiprināšanai. Kopējais liekti līmētās koksnes apjoms objektā ir 112 kubikmetri, bet tērauda detaļu apjoms – 11,33 tonnas.

Atklātās publiskās slidotavas segtā jumta izbūvei Pasta salā Jelgavā pasūtītājs bija Jelgavas pilsētas pašvaldība. Projektu izstrādājuši “Rodentia” un arhitekte Ineta Buka. Būvnieks – “Igate Būve”. Būvuzraudzību īstenoja Mārtiņš Bīriņš, “Jurēvičs un partneri”.

 

 

13.02.2019.

Dažādus ceļus mērojušo ēnotāju izvēles “Igatē” ir daudzveidīgas;
ierodas arī no Talsiem

2019.gada 13.februārī skolēnu Ēnu dienas pasākumā SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” šoreiz četri jaunieši bija izvēlējušies ēnot trīs dažādus amatus.

Divi ēnotāji varētu tikt uzskatīti par vietējiem – no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas un Ozolnieku vidusskolas, viens jaunietis bija atbraucis no Rīgas, kur mācās Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā, bet vēl viens ēnotājs bija mērojis visai tālu ceļu – no Talsiem (mācās Talsu Valsts ģimnāzijā).

Jaunieši ēnoja projektu un būvdarbu vadītāju, ar būvniecības kvalitātes kontroli saistītas sertificētas laboratorijas vadītāju un ģeodēzistu.

Kaut arī Ēnu diena notiek ziemas periodā, kad lielākajai daļai būvdarbu uz ceļiem un ielām ir tehnoloģiskais pārtraukums, jaunieši iepazinās ar zemes darbiem, savukārt laboratorijas un ģeodēzista darba iepazīšanai laikapstākļi netraucē.

Uzņēmuma darbinieki bija patīkami pārsteigti par jauniešu zinātkāri un interesi par dažādām profesijām un amatiem ceļu būvniecības uzņēmumā.

 

 

18.01.2019.

“Igate” saņem aizsardzības ministra pateicību par zemessargu atbalstīšanu

2018.gada 17.janvārī aizsardzības nozares vadība tikās ar Latvijas darba devējiem – uzņēmumu, biedrību, pašvaldību un izglītības iestāžu pārstāvjiem –, lai pateiktos par viņu atbalstu un ieguldījumu Zemessardzes stiprināšanā.

Svinīgajā apbalvošanas ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Zemessardzes bataljonu pārstāvji un Latvijas darba devēji, kas atbalstījuši Zemessardzi.

SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” saņēma aizsardzības ministra Pateicību par sadarbību un atbalstu Zemessardzes spēju stiprināšanā un pilnveidošanā.

“Vienkopus esam pulcējuši uzņēmējus, pašvaldības, mācību iestādes, kā arī biedrības, kurām vēlamies teikt vislielāko paldies par atbalstu Zemessardzei un sniegto ieguldījumu valsts drošībā. Ceru, ka sabiedrībā vairosies izpratne par iespējām, kā mēs kopīgi varam stiprinām Latvijas drošību – arī šādi – atbalstot zemessargus un viņu aktīvo apmācību procesu!” savā uzrunā uzsvēra Bergmanis.

Latvijas uzņēmumi un iestādes apbalvošanai izvēlētas, izvērtējot zemessargu sniegtās atbildes aptaujas anketās, kā arī Zemessardzes bataljonu komandieru ieteikumus.

 

07.01.2019.

“Igates” apstrīdētā Loka maģistrāles konkursa lēmumu martā izvērtēs Administratīvā tiesa

Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu nams šā gada 21.martā mutvārdu sēdē skatīs piegādātāju apvienības “Igate KT” (kas sastāv no SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” un AS “Kauno tiltai”) prasību pret Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB) un Jelgavas pilsētas domi saistībā ar Loka maģistrāles rekonstrukcijas konkursu, kurā prasītājs lūdz tiesu atzīt par prettiesisku IUB 2018.gada 16.jūlija lēmumu par lietvedības izbeigšanu.

Savā iesniegumā IUB “Igate KT” apstrīdēja personu apvienības “RERE vide – Hidrostatyba” un tās nominētā atbildīgā būvdarbu vadītāja kvalifikācijas atbilstību iepirkuma prasībām, kā arī norādīja uz personu apvienības “RERE vide – Hidrostatyba” piedāvājumā iesniegto nepatieso informāciju, ko pats IUB jau iepriekš bija konstatējis norādot, ka “UAB “Hidrostatyba” samaksātais valsts sociālās apdrošināšanas maksājuma apmērs ir par 437 529 euro mazāks nekā UAB “Hidrostatyba” tehniskā piedāvājuma pielikuma formā (pašdeklarācijā) norādītais.

“Igate KT” bija iesniegusi sūdzību IUB par Jelgavas pilsētas domes iepirkumu komisijas lēmumu ar kuru tiesības veikt Loka maģistrāles rekonstrukcijas darbus ieguva personu apvienība “RERE vide – Hidrostatyba”. 2018.gada 16.jūlijā “Igate KT” iesniedza IUB papildinājumus uz turpat vai simtu piecdesmit lapām uzrādot iegūtos dokumentus, no kuriem viennozīmīgi bija redzams, ka gan nominētais UAB “Hidrostatyba” būvdarbu vadītājs, gan iepriekš uzņēmuma veikto darbu apjoms neatbilst konkursa nolikuma prasībām. Tomēr jau tajā pašā dienā IUB pieņēma lēmumu izbeigt iesnieguma lietvedību.

Rekonstrukcijas darbi Jelgavā, Loka maģistrālē, līdz šim ir notikuši vien atsevišķos nelielos būvobjekta posmos. Līgumu par darbu veikšanu Jelgavas pilsētas dome un personu apvienība “RERE vide – Hidrostatyba” parakstīja 2018.gada 17.jūlijā.

“Būvobjektā redzētais strādājošās tehnikas un cilvēku daudzums liek apšaubīt būvdarbu pabeigšanu līgumā noteiktajos termiņos,” pauž “Igate KT” pārstāvis Jānis Stundiņš. “Nepietiekoša personāla un tehnikas piesaiste, darbu veikšanas organizācijas nepilnības patlaban jau redzamāk iezīmē “Igate KT” konstatēto, bet nedz Jelgavas pilsētas domes, nedz IUB ņemto vērā, ka iepirkumā izraudzītā uzvarētāja vai tā piesaistītā atbildīgā būvdarbu vadītāja iepriekšējā pieredze nav atbilstoša iepirkumā izvirzītajām kvalifikācijas prasībām, tostarp veicot darbus tādā objektā kāds ir Jelgavā, Loka maģistrālē.”

Tāpat “Igate KT” pauž neizpratni, kā pašvaldība pielaida pie darbu veikšanas uzņēmumu, kurš, pretendējot uz tiesībām iegūt līguma slēgšanas tiesības, savā piedāvājumā (pašdeklarācijā) uzrādīja 437 529 euro lielāku nodokļu nomaksu nekā patiesībā bija nomaksājis valstij.

Kādas vēl nepilnības tiks konstatētas šī projekta īstenošanas gaitā, to rādīs tikai laiks.

 

Šī saite – uz 2018.gada aktualitātēm